Et årsregnskab er en præsentation af et firma eller en forenings økonomi. Hver år skal der opgøres hvor meget et firma har omsat. Der er mange grunde til et årsregnskab skal laves. En af grundene kan være, hvis der skal indberettes moms. Når man indberetter moms, skal man have styr på sine udgifter og indtægter, man kan nemlig trække momsen fra sine udgifter. Hvis man ikke fører regnskab kan man ende i problemer med banken og med skat. En anden grund kunne være hvis, man er ejer af et aktieselskab, er man interesseret i hvordan det går med økonomien. Et årsregnskab indeholder 4 forskellige ting:

  • Du skal bruge alle bilag, fra hele året.
  • Du skal bruge alle udskrifter fra banken.
  • Dine kasse rapporter.
  • Årsopgørelse fra banken.

Når du har disse ting stillet pænt op, i for eksempel Exel, kan du nemt regne de vigtige faktorer. De vigtige oplysninger du skal sende videre kan være ting som balancen eller din resultat opgørelse.
Når et firma kigger på deres økonomi er det vigtig at vide hvilke udgifter man har, og derfor kan en årsrapport også være nyttig for firmaet selv. Man opdeler en årsrapport i mage forskellige zoner, så man har styr på alle sine områder. Så kan man nemt overskue hvilke områder man har udgifter på, og hvilke man har overskud på.

Hvem laver dit regnskab?

Man har som et større firma pligt til at hyre en revisor. Men mindre firmaer, hvis omsætning ikke rammer grænsen, kan sagtens nøjes uden. Så lange de altså ikke sjusker med deres bogføring. Man skal som mindre firma heller ikke indberette særlig tit. Det kan være halvårligt. Mange firmaer har dog gavn af en revisor, der holder styr på papirerne og sørge for at du har styr på dine indberetninger. Desuden har en revisor tit styr på andre fagområde og han kan rådgive dig i mange tilfælde. Pas dog på før du hyrer en revisor, da en revisor kan være ufaglært. Alle kan stille sig frem og sige at de er revisor, men de må ikke rådgive større firmaer. Derfor er det vigtig at vide hvor stor erfaring din revisor har, og om han er uddannet.

Du kan læse meget mere om årsregnskaber og revisorer på JM Regnskab – eksperter indenfor alt med regnskabs teknisk.

Man kan også selv stå for sit regnskab. Dette kan være fristende, hvis man har styr på finanserne og man vil spare revisoren. Det kan være en god ide for mindre firmaer, der eventuelt kun bliver drevet af en person. Hvis du er i tvivl, kan du eventuelt spørge din bank, det vil gerne have at dit regnskab bliver ordnet af en kyndig person.