Fra juni 2017 er der kommet en fundamental ændring i dine muligheder til at benytte data på dine udenlandsrejser, for de opskruede roaming takster forsvinder. Det er ved lov blevet vedtaget, at roaming ikke skal koste kunderne mere end deres almindelige abonnement.

Forbrugerne er henrykte, for roaming kan være en dyr affære, hvis man ikke passer på. Men, aftalen er bestemt ikke en bonus for udbyderne. Teleselskaberne skal nemlig til lommerne nu, når deres brugere tager telefonen eller tabletten med på ferie og roamer løs

Nu gælder loven jo kun for rejser i EU lande, men det kan stadig komme til at gøre ondt på teleselskaberne, der skal betale 57 kr. per gigabyte du som kunde henter ned på din tur sydpå.

Hvad gør det så ved abonnementerne?

Da den nye roaming aftale kan komme til at koste teleselskaberne penge, skal disse jo indhentes et andet sted, og det kan komme til at gøre ondt på forbrugerne i sidste ende, for det kan betyde mærkbare ændringer på deres abonnement.

For eksempel har det allerede betydet at nogle selskaber er begyndt at hæve priserne på deres abonnementer.

Det kan også tænkes, at teleselskaberne på sigt vælger at lukke for roaming på de billigste abonnementer, og at du som forbruger så kommer til at betale ekstra for roaming alligevel.

Nogle selskaber vil måske ty til at begrænse mængden af data på de billigste abonnementer eller sætte begrænsninger på hvor meget data der må hentes når du er i udlandet.

Det er også et spørgsmål om ‘fair use’

Fair use er en terminologi, som mange internetudbydere allerede bruger i dag, især når de udbyder ubegrænset hastighed og plads. Det samme gælder så også for fremtiden med teleselskabernes mobilabonnementer, hvor der indføres en grænse for hvor meget data du må bruge, når du er uden for landets grænser.

Fair-use aftalen går ud på at du, som forbruger, kun må roame i 90 dage, til den pris du betaler for at bruge data i Danmark, i løbet af et år.

Din udbyder må også begrænse den mængde data du må bruge i udlandet, og du skal være i dit hjemland når du bruger din forbindelse mindst én gang hver 30. dag.

Har du altså et abonnement, hvor der medfølger 15 GB data, så kan din udbyder skære dit forbrug ned til 2,5 GB, hvis du rejser i et EU-land. Det svarer til en film på 1½ time fra Netflix, og det er ikke meget, hvis du er væk en eller to uger og har børn med, der gerne vil se film.

Hvad betyder det så for dig?

I sidste ende betyder det, at dit abonnement kan blive dyrere, også selv om du ikke rejser til udlandet. Nogle af selskaberne er allerede begyndt med abonnementer, der kun virker i Danmark.

For at få et abonnement med data, som du kan benytte i udlandet, skal du altså til at vælge højere priser, eller helt undlade at bruge roaming når du rejser i EU.

Læs reglerne om roaming i EU på den officielle EU-hjemmeside.