Gulvafhøvling er en form for gulvbehandling, hvor en maskine høvler omkring 2-4 mm af overfladen af. De typiske tilfælde, hvor en det kan være nødvendigt er ved niveauforskelle i gulvet, ved gulve der bølger efter vand- og fugtskader, ved genstridige lim- og tæpperester og ved dybe skader og ridser i gulvet. Som navnet indikerer, bliver der høvlet noget af gulvet af ved denne behandling. Der er derfor en ret voldsom behandling af gulvet. Ved at høvle noget af overfladen af kan man gøre overfladen fin og glat igen, som kan være udgangspunktet for videre behandling med slibning og overfladebehandling. En afhøvling kan gøre et gammelt og slidt gulv som nyt igen. Man skal dog være opmærksom på at et gulv kun kan holde til et vist antal afhøvlinger, da man kan ende med nærmest ikke at have noget tilbage af gulvbrædderne. Hyr et firma i Randers til at udføre en guldafhøvling.

Gulvafhøvling eller gulvslibning?

Som hovedregel er en afhøvling nødvendig, når en slibning ikke er nok. Så hvis niveauforskellene f.eks. er så store at en slibning ikke kan udbedre det, er det nødvendigt med en afhøvling. Eller hvis der er dybe ridser og skader, som man ikke kan få bugt med ved at slibe gulvet, så må man ty til hårdere metoder. En afhøvling tager mere af gulvet af end en slibning, og derfor må man også først finde ud af om gulvet overhovedet kan holde til at blive afhøvlet.

En professionel gulvmand vil altid gå gulvet i gennem og tjekke om gulvet kan holde til en afhøvling. I Randers er der forskellige firmaer, der udfører denne opgave. Gulvmanden vil typisk tjekke hvor dybe hakker og ridser, der er i gulvet. Han vil tjekke søm, stifter og klammer i gulvet. Der vil blive undersøgt som gulvet er lagt rigtigt til at starte med og om der er eventuelle mellemrum mellem brædderne. Han vil undersøge gulvet for eventuel råd og svamp. Til sidst vil gulvets generelle nuværende tilstand vurderes. Ud fra ovenstående vil gulvmanden komme med en samlet konklusion på om gulvet kan holde til en afhøvling. Hvis gulvet ikke kan holde til en afslibning, vil man typisk blive tilbudt en alternativ behandling som f.eks. slibning af gulvet.

Kan man gøre det selv?

Som hovedregel skal man altid få en professionel til at afhøvle sit gulv, da man kan gøre store skader, hvis man ikke ved hvad man foretager sig. Hyr f.eks. et firma i Randers. Det kræver både erfaring og viden, og det er derfor ikke et hurtigt gør det selv arbejde for handymanden, der mener han kan klare alt. Det kræver erfaring at kunne styre maskinen, så den ikke høvler for meget af gulvet. Derfor skal man sørge for at det firma, man ender med at bruge, har mange års erfaring på området. Hvis man ikke har den fornødne erfaring og ekspertise kan man ende med at gøre mere skade end gavn og i yderste tilfælde kan det være at der skal lægges et helt nyt gulv.