Nogle danskere glæder sig til deres tandlægetjek, men rigtig mange danskere lider af tandlægeskræk. Man kan have tandlægeskræk i større og mindre grad. Nogle bryder sig bare ikke om at være til tandlægen, mens det for andre kan udvikle sig til at være en tandlægefobi eller ligefrem en angst for tandlægen. Uanset hvad er det rart at vide, at man er i gode hænder og kan føle sig tryg, når man besøger sin tandlæge.

Hvad kan man gøre, hvis man lider af tandlægeskræk?

Der er mange ting, man kan gøre for at kurere sin tandlægeskærk eller tandlægefobi. Nogle prøver med hypnose, andre med meditation. Vigtigst af alt er det at informere sin tandlæge om, at man har tandlægeskræk. Gør man det allerede, når man bestiller tid, kan de sætte den ekstra tid af til dig, som du har brug for ved tandlægen.

Tandlægeskræk er meget almindeligt, og alle tandlæger har erfaring med at tage sig godt om de patienter, der lider af tandlægeskræk. Men det er stadig en god idé at fortælle din tandlæge, hvordan du præcis føler dig mest tryg og bedst tilpas. Hvis du for eksempel har det bedst med, at din tandlæge fortæller, hvilke indgreb der finder sted, så sig det. Så bliver tandlægebesøget mest behageligt og afslappende for både dig og din tandlæge.

Tør du ikke gå til tandlægen?

For nogle kan deres tandlægeskræk være så slem, at det afholder dem for at bestille tid og møde op hos tandlægen. Hvis man oplever, at man ikke tager til tandlægen, fordi man er bange, så er det en god idé at søge lægehjælp. Din læge kan hjælpe dig med teknikker til at slippe af med din fobi eller kontrollere din angst. Lægen kan også sende dig videre til en psykolog, hvis du har brug for ekstra meget hjælp med angst.

Hvis du heller ikke har lyst til at gå til lægen, men du stadig er i tvivl om, om du har tandlægeskræk, så kan du tage en test for tandlægeskræk. Men det bedste vil stadig være at få talt med nogen om din skræk for tandlægen. Hvad enten det er en ven, forælder eller partner. Tandlægeskræk er mere almindeligt, end man lige tror, og man er helt sikkert ikke den eneste, der frygter sit årlige tandlægetjek.

Kan man undgå tandlægen, hvis man har tandlægeskræk?

Tænderne er en meget vigtig del af mennesket, fordi vi har brug for vores tænder til at indtage fast mad. Desuden har vi mange nerver i munden og i tandkødet, og vores tandrødder stikker lang ned i kæben. Så har man tandpine kan man opleve mange smerter, hvis ikke man tager til tandlægen for professionel hjælp. Hvis ikke man får kureret sin tandpine, kan den udvikle sig, så det er nødvendigt med en større operationer. Derfor er det en rigtig god ting og meget vigtigt at komme til tandlægen, selv om man har tandlægeskræk. Også selv om det bare er for at få tjekket, at alt nu er, som det skal være.